7 Principii prin care minimizezi riscul portofoliului de acțiuni în timp ce crești profitabilitatea
Am ales să scriu acest articol acum pentru că apar tot mai multe îngrijorări în rândul investitorilor cu privire la o eventuală scădere a burselor. Unii se gândesc la o scădere de 10% pietei americane, alții întrevăd posibilitatea unei căderi mai mari, de 20-30%. Astfel de așteptări apar periodic și sunt valide, pentru că piața nu evoluează în linie dreapta, ci în cicluri de creșteri și scăderi.
Daca ești investitor pe piețele internaționale, și vrei să stai liniștit, chiar și în cazul în care piața scade, fară să-ți lichidezi portofoliul, am sumarizat câteva principii care ar putea să te susțină să-ți atingi obiectivele pe termen lung.
1. Alege cele mai performante acțiuni
2. Cumpără „cât mai ieftin” sau „profitul se face la cumpărare”
3. Maximizeaza prețul de vânzare
4. Minimizează riscul atunci când o acțiune din portofoliu nu performează
5. Managementul riscului pentru portofoliul tău – cea mai simplă strategie
6. Acoperă „riscul de piață”
7. Acopera „riscul de volatilitate”
1. Alege cele mai performante acțiuni
Pentru a avea un portofoliu mai performant, dar și risc mai mic, alege cele mai dinamice acțiuni din acele sectoare care sunt în creștere în ultimele 6-10 luni. Asigură-te că incluzi în portofoliu acțiunile care se află pe trend crescător, în special cele care se află în faza de accelerare a trendului.
Acțiunile care performează mai slab decât media, în ultimele 6 luni, sunt, în general, mai vulnerabile la scăderi, iar creșterea potențială este mai mică, chiar dacă piața, per ansamblu, are un trend crescător. Pur și simplu ele nu sunt atât de atractive pentru investitori, astfel încât o creștere semnificativă de preț să aibă loc.
În schimb, acțiunile care se află în atenția investitorilor, vor performa mai bine decât media pieței, iar eventualele scăderi vor fi recuperate mai repede, pentru că există interes la cumpărare.
O monitorizare constantă și alegerea celor mai performante acțiuni îți vor oferi, pe termen lung, unul dintre cele mai importante avantaje în administrarea portofoliului.
2. Cumpără „cât mai ieftin” sau „profitul se face la cumpărare”
A cumpăra „ieftin” poate însemna pentru unii investitori să aștepte o corecție de 5-10%, iar pentru alții o scădere de 20-30% ar fi un moment oportun de cumpărare.
O corecție poate reprezenta într-adevăr, în multe cazuri, o oportunitate de cumpărare. Cu mențiunea că ne referim tot la cele mai performante acțiuni. Nu alege acțiunile în funcție de cât de mult au scăzut!
Acțiunile cu o performanță relativă ridicată, vor oferi mai rar oportunități de a cumpăra pe corecții importante. De multe ori, în faza de accelerare e mai potrivit să cumperi pe creștere, cât mai aproape de începutul acestei faze, pentru a „prinde” cât mai mult din potențialul de creștere.
Când spun „acțiune performantă”, mă refer la trendul prețului acelei acțiuni. Nu e suficient să fie performantă compania, ci să avem și confirmarea pieței: trendul să fie crescător, iar performanța relativă (Relative Performance Indicator – raportat la un indice al pieței sau un indice sectorial, după caz) să fie pozitivă.
3. Maximizează prețul de vânzare
Dacă prețul a atins targetul pe care ți l-ai propus, nu vinde imediat.
Gândește-te:
– Cum aș putea maximiza profitul?
– Cum să obțin cât mai mult din potențialul de creștere al acestei acțiuni, în timp ce conserv profitul acumulat?
Sunt mai multe strategii care te-ar putea ajuta în aceste situații, cum ar fi:
– strategia de vânzare de tip „trailling stop” (caută tipul acesta de ordin vânzare în opțiunile pe care le oferă platforma de tranzacționare)
– O strategie de maximizare a profitului cu ajutorul opțiunilor
– O strategie de de acoperire a riscului folosind opțiunile
– Poți crea o combinație intre strategile menționare mai sus, care să se potrivească cel mai bine stilului tău de tranzacționare
4. Minimizează riscul atunci când o acțiune din portofoliu nu performează
În primul rând trebuie să-ți definești pragul de la care o scădere reprezintă un risc pentru portofoliul tău. Calculează ce procent din portofoliu reprezintă deținerea respectivă și apoi care ar fi pierderea procentuală maximă pe care o poți accepta.
În funcție de nivelul calculat și de variabilele din piață, poți alege între:
– e o strategie simplă de stop loss sau
– o strategie de acoperire a riscului folosind opțiunile
5. Managementul riscului pentru portofoliul tău – cea mai simplă strategie pe care o poți aplica
Ne uităm acum la portofoliul per ansamblu. Cea mai simplă strategie de a minimiza riscul este diversificarea.
Ia în considerare să diversifici, atât la nivel sectorial, dar și calculând numărul optim de active deținute în portofoliu. Iți poți stabili astfel cât va reprezenta fiecare deținere din portofoliul tău. Poți alege, de exemplu, ca o deținere să nu reprezinte mai mult de 3% sau 5% din întregul tău portofoliu.
Vei face acesta alegere în funcție de profilul tău investițional, toleranța la risc și în funcție de dimensiunea portofoliului.
6. Acoperă „riscul de piață”
După ce ai bifat toți pașii de mai sus, este timpul acum să aplici o strategie de acoperire a riscului pentru portofoliul tău.
Poți face acest lucru folosind opțiunile în două moduri:
1. Pentru fiecare sector în parte
Acoperi riscul de piață (de exemplu riscul unei căderi de peste 10% sau 20%) care ar avea un impact negativ asupra portofoliului mai mare decât ești dispus să îți asumi. Poți face acest lucru la nivel sectorial, folosind opțiuni care au activ suport un indice sectorial care reprezintă cel mai bine portofoliul tău sau câte un indice pentru fiecare sector cu o pondere semnificativă în portofoliu. Astfel vei acoperi riscul pentru fiecare sector în parte.
2. La nivelul întregului portofoliu
Vei folosi în acest caz un indice general reprezentativ pentru piața pe care tranzacționezi (de exemplu S&P 500, DAX, FTSE 100, etc.)
7. Acoperă „riscul de volatilitate”
Ultimul instrument pe care ți-l propun ajută la acoperirea riscului în cazul unei scăderi însemnate a pieței. Folosirea unui indice de volatilitate (de exemplu VIX) pentru acoperirea riscului în cazul fluctuațiilor mari ale pieței per ansamblu.
Atunci când piața scade, volatilitatea crește. Cu cât va fi mai rapidă scăderea, cu atât indicii de volatilitate vor crește mai mult.
În februarie-martie 2020 indicele VIX a fost peste nivelul de 85, nivel care nu a mai fost atins în plină criză financiară. Pe o piață stabiăa, cu fluctuații minore, valoarea indicelui VIX se situează de obicei în intervalul 15-25.
O strategie de acoperire a riscului de volatilitate poate fi foarte eficientă pentru că are un cost mic raportat la câștigul potențial în cazul în care volatilitatea crește rapid. Poate fi comparată cu poliță de asigurare a unei case – plătești o primă mică raportată la acoperirea pe care o obții.
Hai să-ți arăt cum să faci toate astea
Dacă principiile despre care ți-am vorbit te-au inspirat, îți pot spune mai multe despre cum ai putea să le implementezi pentru portofoliul tău.
Pot să te susțin, ca și consultat de investiții, să treci la următorul nivel de eficiență în investiții.
Programează o întâlnire de consultanță gratuită AICI.
Pingback: Scăderea pieței. Ce funcționează și ce nu în administrarea unui portofoliu?
Pingback: Cele mai bune 3 criterii pentru selecția acțiunilor cu potențial
Pingback: Brokerul nu îți dă recomandări de investiții